Week van de Veiligheid

5-11 oktober 2020

Hoe bewust is de Nederlandse

ondernemer bezig met digitale veiligheid?

 

Meer weten over digitale veiligheid?
Neem dan contact met ons op!

In Nederland organiseren verschillende instanties van 5 tot 11 oktober de “Week van de Veiligheid”. Veiligheid in de breedste zin van het woord, dus gaat het in deze week ook over digitale veiligheid. Thema dit jaar: “weerbaarheid”.

De Europese Unie pakt het wat groter aan en legt de focus gedurende de hele maand oktober op digitale veiligheid: de “European Cyber Security Month”.

Is hier nou echt zoveel aandacht voor nodig? Ja, helaas wel. 75 Procent van de Nederlandse ondernemers in het MKB is nog steeds “onbewust onbekwaam” als het gaat om de risico’s die cybercriminaliteit met zich meebrengt voor zijn of haar onderneming. In populair Nederlands: “Ze hebben geen flauw idee welke gevaren en risico’s er op de loer liggen”.

Ondanks dat de kans dat een ondernemer slachtoffer wordt van cybercriminaliteit vijftien (!) keer groter is dan dat hij/zij slachtoffer wordt van een brand nemen we wel maatregelen tegen brand, maar blijven we bij cybercriminaliteit iets hebben van “dat overkomt mij niet”.

De berichten in de media over ransomware-aanvallen nemen nog steeds toe. Steeds meer ondernemers worden hier slachtoffer van. Het aantal phishing-mails explodeert en dus neemt de kans toe dat een medewerker, onwetend van de risico’s, via een klik op een link een gevaarlijk virus het bedrijfsnetwerk binnen loodst. Met alle (financiële) gevolgen van dien.

De Nederlandse ondernemer moet echt aan de slag:

  • Technische beveiliging van het bedrijfsnetwerk op orde brengen en houden;
  • Binnen de eigen organisatie afspraken maken over wat wel en niet is toegestaan;
  • Aandacht besteden aan de menselijke factor en blijvend aandacht gaan besteden aan bewustwording. Te starten met de “baas”.
  • Vangnet op orde voor als er toch iets fout gaat (= weerbaarheid)

Preken voor eigen parochie? Uiteraard wel een beetje. Ik heb er immers mijn werk van gemaakt om ondernemers te helpen bij het “veilig worden” en “veilig blijven”. Feit is dat de gemiddelde Nederlandse ondernemer niet bewust bezig is met zijn/haar digitale veiligheid. En dat nu toch echt moet gaan doen. En zoals een accountant ondersteunt bij de financiën, de assurantietussenpersoon bij de verzekeringen, zo ondersteun ik bij de digitale veiligheid.

Publicatiedatum: 2 oktober 2020

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens