Phishing, smishing en vishing

Phishing kennen we inmiddels allemaal (toch?).

Maar wat is nu smishing? En wat is dan vishing?

In dit nieuwe blog leg ik dit uit.

 

Hulp nodig bij het herkennen van oplichting?
Neem dan contact met ons op!

 

Phishing kennen we inmiddels allemaal wel. Zie ook het eerdere artikel over het herkennen van phishingmails. Maar wat is nu weer smishing? En wat is vishing?

In dit nieuwe blog leg ik dit uit.

Smishing

Smishing is een samenvoeging van “sms” en “phishing”. Oftewel: phishing berichten die je ontvangt op je smartphone. Vaak lijkt dit afkomstig te zijn van een bank die je vraagt om je rekeningnummer en/of pincode door te geven. Doe dit nooit! Hiermee krijgen criminelen precies de juiste informatie in handen om de controle over je bankrekening over te nemen. Met alle gevolgen van dien.

Cybercriminelen kunnen via smishing op twee manieren de gewenste informatie in handen krijgen:

  • Door op een link te klikken wordt er, zonder dat je dit weet, een stukje kwaadaardige software (malware) op je telefoon geïnstalleerd die de informatie doorgeeft.
  • Andere methode is je via de link in het tekstbericht te leiden naar een website die bedrieglijk echt op de website van de genoemde instantie lijkt. En je op die manier verleidt om de gegevens in te vullen.

Onthoud dat officiële instanties nooit informatie zoals bankgegevens of pincodes zullen opvragen via SMS. Ontvang je aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn? Dan is het ook zo. Laat je niet verleiden met kreten als “nu of nooit” en “je moet er snel bij zijn”.

Eigenlijk geldt ook hier: wees alert en gebruik je gezonde verstand.

Vishing

Vishing staat voor “voice phishing”. Eigenlijk is dit phishing via de telefoon. We kennen al jaren de oplichterspraktijken van zogenaamde medewerkers van Microsoft die je opbellen met de melding dat je een probleem hebt met je computer en dat zij, door het afgeven van je login-gegevens, dit kunnen verhelpen.

In toenemende mate worden mensen nu via de telefoon benaderd om bijvoorbeeld ook bankgegevens af te geven. Degene die je belt voert in het telefoongesprek de druk op om dit zo snel mogelijk te doen zodat je problemen worden opgelost. Yeah, right. Ook hier weer: officiële instanties zullen dit nooit doen. Geeft dus via de telefoon nooit vertrouwelijke gegevens af. Vraag of je mag terugbellen.

Belletjes lijken meer en meer van bonafide instanties af te komen. Dit kan kloppen: cybercriminelen zijn zeer goed in staat om valse telefoonnummers aan te maken. Het lijkt dan net echt. Maar dat is het niet.

Ik kan hier ook niets anders zeggen dan: wees alert en gebruik je gezonde verstand.

Publicatiedatum: 17 juni 2020

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens