Je informatiebeveiliging verbeteren in 5 stappen

De maand oktober staat in het teken van cybersecurity. In het kader daarvan publiceert Triskelion een 5-delige serie over maatregelen die ondernemers zelf kunnen nemen om hun informatiebeveiliging te verbeteren.

Security Basics deel 5: Backups

 

Hulp nodig bij het kiezen van een backup-oplossing?
Neem dan contact met ons op!

Het regelmatig maken van backups is echt een ondergeschoven kindje. Zeker bij kleinere ondernemers wordt het regelmatig maken van een backup vaak “vergeten”. Weg is dan ook echt weg als er iets fout gaat. Heeft u in dat geval nog wel een bedrijf? We zetten wat praktische oplossingen op een rijtje.

Gegevens opslaan in een cloud-omgeving zoals Onedrive (Microsoft) of iCloud (Apple). Deze grote bedrijven maken zelf standaard backups van de gegevens die hierop worden opgeslagen. Dropbox is primair gericht op consumenten en daarom voor zakelijk gebruik niet aan te raden. Gebruikt u toch Dropbox? Stap dan over op Onedrive of iCloud.
Veel leveranciers van boekhoud- en CRM-pakketten hebben hun “eigen” cloud. U mag er van uit gaan dat zij zelf frequent goede backups maken. Hiernaar vragen kan nooit kwaad.

Alles lokaal neerzetten op bijvoorbeeld een laptop is ook een oplossing. Het is dan wel wat lastig werken als u meer dan één pc heeft.
In het eerste geval is het aan te bevelen om voor het maken van backups een externe harde schijf aan te schaffen en hier regelmatig (dagelijks) een backup op te maken. Leveranciers van externe harde schijven zoals Western Digital (My Passport) leveren standaard backup programma’s mee.
Gebruikt u meer dan één computer, maar wilt u toch alles lokaal houden? Dan kan een NAS (Network Attached Storage) een goede oplossing zijn. Deze oplossing is duurder dan een losse externe harde schijf, maar biedt veel meer mogelijkheden. Afhankelijk van de omvang van de NAS is ook hier een backup maken nog wel aan te bevelen.

Voor grotere bedrijven zullen andere -grotere- oplossingen nodig zijn in de vorm van bedrijfsnetwerken. Dit kan in eigen huis of bij een hostingpartij.

Even wat mogelijkheden op een rijtje:

  • Western Digital “My Passport”: losse externe harde schijf, inclusief backup software (1Tb schijf al vanaf ongeveer 60 Euro).
  • Western Digital NAS (bijvoorbeeld de MyCloud met 2 keer 2 Tb harde schijf – vanaf ongeveer 300 Euro)
  • Synology NAS (bijvoorbeeld de DS218+ met 2 keer een 4 Tb harde schijf – vanaf ongeveer 575 Euro).

Publicatiedatum: 29 oktober 2019

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens