
Je informatiebeveiliging verbeteren in 5 stappen
De maand oktober staat in het teken van cybersecurity. In het kader daarvan publiceert Triskelion een 5-delige serie over maatregelen die ondernemers zelf kunnen nemen om hun informatiebeveiliging te verbeteren.
Security Basics deel 4: Websites
Twijfels over de veiligheid van uw website?
Neem dan contact met ons op!
In de begintijd van Internet kenden we alleen “http” verbindingen met websites. Steeds meer websites kennen tegenwoordig een “https” verbinding. Er zijn echter ook nog veel websites die nog steeds zijn voorzien van alleen “http”. Wat is het verschil en waarom is “https” beter?
Websites met een beveiligde verbinding (“https”) zorgen ervoor dat gegevens die worden uitgewisseld tussen uw computer en de website, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord, versleuteld worden verstuurd. Een hacker kan hier niets mee. Bij een gewone “http”-verbinding zijn deze gegevens niet versleuteld en in principe voor iedereen leesbaar. Een hacker kan dus meelezen. In het kader van privacy en veiligheid dus niet gewenst!
De volgende vraag komt nu bij u op: ik heb een website zonder gedeelte waarop mensen moeten inloggen. Ik vraag dus niet om een wachtwoord. Moet ik dan toch de website beveiligen met “https”? Goed punt, in principe niet. Maar: het hebben van een beveiligde website creëert vertrouwen bij uw klanten. Persoonlijk verlaat ik websites die geen “https” laten zien direct weer. Https is inmiddels de norm geworden.
Gewoon doen dus. Maar hoe?
Eerste de check doen: is mijn website al beveiligd?
Dit is op twee manieren te zien:
1. Het slotje in de adresbalk van de browser. Als deze er staat dan is de website al beveiligd. Klikken op het slotje geeft meer informatie.
Staat er dan is actie gewenst.
2. Klik op de naam van de website in de adresbalk. Begint deze met "https"?. Dan is de website beveiligd. Staat er "http"? Dan actie ondernemen.
De partij die uw website beheert kan helpen bij het beveiligen van de website door het installeren van een beveiligingscertificaat.
Kosten? Zo’n 30 tot 40 Euro per jaar. Een goede provider kan dit in één tot een paar dagen voor u regelen.
Publicatiedatum: 22 oktober 2019