Je informatiebeveiliging verbeteren in 5 stappen

De maand oktober staat in het teken van cybersecurity. In het kader daarvan publiceert Triskelion een 5-delige serie over maatregelen die ondernemers zelf kunnen nemen om hun informatiebeveiliging te verbeteren.

Security Basics deel 3: Wachtwoorden

 

Wilt u ook een goede digitale toegangscontrole?
Neem dan contact met ons op!

In Nederland komen wachtwoorden als “123456”, “password” en “querty” nog steeds veel voor. Net zoals geboortedatums, namen van echtgenotes en kinderen. Bij voorkeur gebruiken we ook dat ene wachtwoord voor alle systemen en websites waar we met een wachtwoord moeten aanmelden. En wijzigen dit nooit. Helaas appeltje-eitje voor een goede hacker. Aan de slag dus met goede wachtwoorden. Eigenlijk met het regelen van een goede toegangscontrole.

Het wordt er ook niet makkelijker op gemaakt: voor tientallen systemen en websites wachtwoorden onthouden. Zeker niet als deze minimaal 8 karakters lang moeten zijn en moeten bestaan uit letters, cijfers en leestekens, bij voorkeur in willekeurige volgorde. We noemen dit een “sterk” wachtwoord. En ja, voor elke website een ander wachtwoord is wel zo veilig.

De oplossing is gebruik gaan maken van een digitale wachtwoordkluis als LastPass of KeePass. Zelf gebruik ik de eerste. Hierin worden alle (sterke!) wachtwoorden opgeslagen. De wachtwoordkluis zelf heb ik beveiligd met een wachtwoordzin van ongeveer 30 karakters. Dit kan van alles zijn. Voor mij te onthouden en voor een computer niet te kraken. Deze wachtwoordkluizen zijn vaak ook geschikt voor gebruik om tablets en mobiele telefoon. Een wachtwoordkluis wordt (veilig!) opgeslagen op het Internet en is dus overal te gebruiken.

Een andere, nog betere vorm van toegangscontrole is tweefactor authenticatie. DigiD is hier een goed voorbeeld van. Heeft u een bedrijfsnetwerk? Kunnen medewerkers vanuit huis op het bedrijfsnetwerk werken? Dan is het invoeren van tweefactor authenticatie te overwegen.

Wat is een sterk wachtwoord?

Dit bestaat uit:

  • Cijfers
  • Letters (hoofd en kleine letters)
  • Leestekens
  • In willekeurige volgorde
  • Minimaal 8 karakters lang

Tip: een lange zin die goed te onthouden is kan ook!

Maar wel regelmatig wijzigen!

Publicatiedatum: 15 oktober 2019

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens