Je informatiebeveiliging verbeteren in 5 stappen

De maand oktober staat in het teken van cybersecurity. In het kader daarvan publiceert Triskelion een 5-delige serie over maatregelen die ondernemers zelf kunnen nemen om hun informatiebeveiliging te verbeteren.

Security Basics deel 2: Windows

 

U wilt hulp om uw systemen op orde te krijgen?
Neem dan contact met ons op!

De meeste computersystemen maken gebruik van Windows als Operating System. Windows 10 is de meest recente versie. Oudere versies (Windows 7 of Windows 8) zijn nog veel in gebruik. Updaten naar Windows 10 is hier sowieso hier het advies.

Maar: waarom is het belangrijk om Windows up-to-date te houden? Windows is een zeer groot en complex programma waarin helaas soms fouten worden gevonden in de beveiliging. Microsoft brengt dus met grote regelmatig updates (“patches”) uit. Voor oudere versies stopt Microsoft hier op een gegeven moment mee. Voor Windows 7 is dit moment op 14 januari 2020. In januari 2023 stop Microsoft met de ondersteuning van Windows 8. Na deze data zijn computers met deze Windowsversies dus niet veilig meer! Gebruikt u nog Windows 7? Dan heeft u nog een paar maanden om te upgraden naar Windows 10! Nog oudere Windowsversies? Dan nu upgraden! En tot dat moment de verbinding van deze computer met het Internet verbreken om problemen te voorkomen.

De meeste computers zijn inmiddels voorzien van Windows 10. Omdat het automatisch updaten in Windows 10 automatisch gaat, gaat het allemaal wel goed. Of niet? In principe wel, maar voor het goed installeren van Windows updates moet vaak een computer opnieuw worden opgestart. En hier gaat het niet altijd goed, vooral op laptops. Deze worden aan het eind van de dag niet uitgezet, maar in de slaapstand. Dit start namelijk de volgende dag zo lekker snel op. Eens, maar dan wordt een Windows update niet geïnstalleerd!

Dus: zorg ervoor dat een computer minimaal één maal per maand meerdere uren aanstaat (dus ook de laptop die in de kast ligt als reserve!) om updates te kunnen ophalen en sluit een computer regelmatig af (of opnieuw opstarten) om updates te installeren.

Op het moment van publiceren van dit artikel (oktober 2019) is versie 1903 de meest recente versie van Windows 10. Dit kunt u als volgt controleren:

  • Klik op de startknop ()
  • Klik op Instellingen ()
  • Kies Systeem
  • Kies Info
  • Scroll nu naar beneden in het scherm om te zien welke Windows versie u heeft.
    (Is dit niet versie 1903? Dan updaten!)

Publicatiedatum: 8 oktober 2019

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens