Herkennen van phishing mails: hoe doe je dat?

We ontvangen steeds meer phishing mails die er steeds echter uit zien. Hoe herken je een phishing mail? In dit artikel helpen we je op weg.

 

Niet zeker over een ontvangen mail?
Neem dan contact met ons op!

Het tijdperk van knullig uit het Engels vertaalde e-mailtjes ligt inmiddels wel achter ons. Tegenwoordig zijn phishing mails nauwelijks meer van echte mails te onderscheiden en zien er vertrouwd uit. Toch is een phishing mail wel te herkennen.

Vorige week ontving ik onderstaande phishing mail. Een prachtig voorbeeld om te gebruiken voor een artikel "hoe herken ik een phishing mail".

  1.  Wie is de afzender van de mail?
   Deze mail is verzonden vanuit het domein "service.nl". E-mails van ABN/AMRO worden verzonden vanuit het domein "abnamro.nl". Een eerste signaal dat er hier iets niet klopt!
  2.  Aan wie is de mail verzonden?
   In deze mail ontving ik de mail op een oud, weliswaar nog actief, e-mailadres dat nooit bij de ABN/AMRO-bank bekend is gemaakt. Het tweede signaal dat er hier iets niet klopt!
  3. Verwacht je een mail met deze inhoud?
   Ik heb geen bankrekening bij de ABN/AMRO-bank en zit dus ook niet te wachten op een nieuwe bankpas. Ik verwacht deze mail dus niet. Signaal nummer drie dat deze mail niet klopt.
  4. Naar welke website verwijst de link in de e-mail?
   Beweeg met de cursor over de link (N.B. niet op de link klikken!). In het kader dat verschijnt staat de link van de website. Dit is, ondanks dat de tekst dit doet vermoeden, geen verwijzing naar abnamro.nl. Ook hier weer duidelijk een signaal dat deze mail niet van de bank afkomstig is, maar overduidelijk een phishingmail is!

Het meest brutale aan deze mail is waarschijnlijk wel het kader onderaan de mail: hierin wordt gewaarschuwd voor internetcriminelen die uit zijn op uw persoonlijke gegevens!

Veel (actuele) informatie over phishing mails andere vormen van fraude is terug te vinden op de website van de fraudehelpdesk.

Publicatiedatum: 20 januari 2020

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens