Registratie in de Horeca

Hoe moet je bezoekers registreren?

Hoe lang moet je gegevens bewaren?

In dit nieuwe blog ga ik hier dieper op in.

 

Meer weten over de AVG?
Neem dan contact met ons op!

 

Vorige week had ik een zakelijke afspraak bij een restaurant van een bekende keten bij mij in de buurt. Bij aankomst een keurige ontvangst buiten, het verzoek om een formulier met contactgegevens – dat vervolgens keurig werd ingenomen en gearchiveerd - en een klein interview over mijn gezondheid. Allemaal prima geregeld.

Mijn jongste dochter ging afgelopen weekend met een paar vriendinnen nog even “Corona-proof” de stad in waar ik woon om gezellig een drankje te drinken. Bij de ingang een schrijfblok waar zij haar contactgegevens op moest invullen. Onder de gegevens van de vorige klant en boven de gegevens van degenen die na haar naar binnen ging. Zo moet en mag het dus niet.

Hoe zit het dan nu?

Horeca gelegenheden zijn verplicht om naar de contactgegevens te vragen. Dit kan vooraf bij online registratie of bij de deur. Je mag dit als klant weigeren. Mag je dan niet naar binnen? Jawel: je mag op dat moment niet geweigerd worden.

Contactgegevens moeten kunnen worden ingevuld op een apart registratieformulier dat hierna direct wordt ingenomen en opgeborgen. Een schrijfblok bij de ingang waar iedereen zijn contactgegevens op moet invullen is dus niet toegestaan. Je kunt immers direct de contactgegevens van andere klanten inzien en uit het oogpunt van privacy mag dit gewoon niet!

De vastgelegde gegevens mogen alleen worden gebruikt voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Als Horeca-ondernemer mag je deze gegevens dus niet voor andere doeleinden (zoals bijvoorbeeld marketing) gebruiken.

Na registratie moeten Horeca gelegenheden de gegevens twee weken bewaren ten behoeve van eventueel contact- en brononderzoek. Hierna moeten geregistreerde gegevens worden verwijderd (lees: vernietigd).

Koninklijke Horeca Nederland heeft overigens een keurig standaard registratieformulier beschikbaar gesteld: https://www.khn.nl/tools/model-registratieformulier-corona-gezondheidscheck

Publicatiedatum: 26 augustus 2020

Boordevol tips over stappen die u zelf kunt zetten om uw informatiebeveiliging op orde te brengen.


Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord met het opslaan van mijn gegevens